Българска традиционна сватба

Българска традиционна сватба

Много от старите традиции, включително и сватбените се спазват и до днес, макар че за последните години доста от тях са се променили.

Още от стари времена се изисквало съгласието на булката за да се осъществи една сватба. По традиция младоженецът изпраща най-близките си приятели в дома на избраницата си за да поискат ръката й. Ако бащата е съгласен с тази сватба, следва да попита дъщеря си три пъти дали е съгласна, ако тя се съгласи и трите пъти, вече се счита за ангажирана жена и бъдещият младоженец е поканен да дойде в къщата.

Обикновено годежът се извършвал в неделя. Роднини, близки приятели и съседи са поканени. На годежа се изясняват и договарят подробностите около брака. Споразумението и договореностите около брака са задължителни. Ангажирането на българската булка трае от 1 ден до 1 година.

В наши дни преди сватбената церемония приятелите на младоженеца му организират ергенско парти, а приятелите на булката организират за нея моминско парти. В старите времена това не е било сред обичаите, но днес то е заимствано от американските и западно-европейските сватби. Този ритуал се счита като своеобразно сбогуване със самостоятелния живот и неангажираните приятели на младоженците.

Предварителни сватбени ритуали

По традиция българските сватби се провеждат в неделя. В четвъртъка преди сватбата, майката на булката меси питка, докато питката се приготвя се считало, че колкото повече се увеличава тестото толкова ще е пълно с деца в дома на новото семейство.

В същото време най-добрият приятел на младоженеца изработва сватбено знаме. Прътът на сватбеното знаме трябва да бъде от овощно дърво, 6 стъпки дълго и отсечен само с един удар на брадвата. В горната му част се забива ябълка или лук, връзват се ръчно изтъкани кърпи с цветни ленти, бръшлян и нанизи от пуканки.

Счита се за лош късмет, ако две булки се срещнат лице в лице преди да са сключили своя брак.

Ритуалите при сватбената церемония

Смята се за добър късмет когато младоженците тръгнат първо с десния си крак в църквата. В края на церемонията по сключването на брака младоженците разменят своите пръстени и традиционната сватбена целувка. След като подпишат официалните документ, младоженците трябва да се настъпят – който настъпи пръв той ще доминира в семейството.

Още от традициите и със съвети за сватбения ден – разчитайте на нас! ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ОТ НАС ПЪЛЕН И ПОДРОБЕН СЦЕНАРИЙ ЗА СВАТБЕНИЯ ДЕН. ЩЕ ВИ ДАДЕМ НАСОКИ И ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ ДЕТАЙЛИ, ЗАЕДНО ЩЕ ПЛАНИРАМЕ ДО МИНУТИ – ОТ ТРЪГВАНЕТО ОТ ДОМА НА МЛАДОЖЕНЕЦА, ВЗЕМАНЕТО НА КУМОВЕТЕ И БУЛКАТА, ДО ПОДХОДЯЩИТЕ ЧАСОВЕ И ВРЕМЕТРАЕНЕ НА ФОТОСЕСИЯТА, ПОДПИСВАНЕТО НА БРАКА И ЦЪРКОВЕН РИТУАЛ… А ИМА И ОЩЕ ТОЛКОВА МНОГО ОТ ПОСРЕЩАНЕТО НА МЛАДОЖЕНЦИТЕ В РЕСТОРАТНА ДО ПОСЛЕДНИЯ ИМ ТАНЦ! НИЕ ЩЕ БЪДЕМ ДО ВАС ИЛИ ЩЕ ВИ ПОМОГНЕМ С ОРГАНИЗАЦИЯТА, ДОКАТО И ПОСЛЕДНИЯ ГОСТ СИ ТРЪГНЕ!