Сватбената торта

Сватбената торта

Това е кулминационния момент на един дълъг ден, изпълнен с радост, напрежение и удовлетворение. Класическият вариант е типичната сметанова торта, която в последните години се замества и от по-свежи и леки идеи. Сватбената торта има своя произход в древен Рим и е символ на първата храна, споделена от съпружеската двойка. Според традицията, булката не е яла от тортата, а е била замервана с нея. Този обичай, подобно на всички свързани със замерване на сватбата, напомня за древни обичаи за плодородие, които означават многобройно потекло. В миналото, англичаните са скривали пръстен в тортата и който го намери е имал щастие и късмет през цялата година. Римляните са правели солена торта само с брашно, сол и вода и по време на сватбеното тържество са я чупели с цел плодородие на младоженците. Британски обичай е хвърлянето на поднос с торта през прозореца. Ако подносът се счупел, младоженците щели да бъдат щастливи, а ако остане цял, бъдещето им било неизвестно.
На колко етажа трябва да бъде тортата?

За една голяма сватба (повече от 100 души), най-добрия вариант е торта на три етажа. Възможно е да предвидите и допълнителни торти без украса в случай, че има повече гости.
Как се разрязва тортата?
Моментът на разрязването е един от най-очакваните както от младоженците, така и от гостите, и почти винаги се оставя като последен ритуал в сватбеното тържество. След приключването с останалите ястия, се обявява, обикновено от оркестъра, че ще се пристъпи към разрязване на сватбената торта. Предупредете фотографа и оператора да заемат позиция на най-подходящото място. Тортата се разрязва от двамата младоженци: според традицията булката трябва да постави своята дясна ръка под тази на младоженеца. Тя му дава да изяде една парченце, а после той на нея. След като се разреже, първото парче е за родителите. Цялата останала торта се поделя между гостите, като две парчета от нея се оставят за спомен на младоженците.

Идеи за торта

Във всеки град можете да намерите вкусни и оригинално приготвени торти. Няколко идеи, които да предложите на сладкаря са: цветни или карамелени украси отгоре и около тортата, използвайки инициалите на младоженците; изписването на стих с карамел; вмъкването на рисунка, снимка, комикс или подписите на група приятели; шоколадови сърца в различни размери и цветове… Вкусът е във въображението

Тортата може да бъде съобразена със сезона, през който ще се проведе вашата сватба. На пример мусът не е подходящ за сватбени торти през лятото, но затова пък идеален за зимните месеци.

Тортата трябва да бъде колкото красива, толкова и вкусна (дори и повече). Уговорете се с няколко сладкари предварително с цел да пробвате техните сватбени торти. Един добър професионалист с радост би се съгласил.