Най-големите заблуди за брака

Най-големите заблуди за брака

В представите на много жени все още витаят някои схващания за брака, които спокойно можем да определим като митове. Въпреки освободеността ни и падането на всякакви граници, много хора сключват брак, вярвайки в нелепи неща.

Като например онази класическа представа, че щом се жените, всичко оттук нататък е перфектно и любовта на половинката ви е в кърпа вързана. Грешно! „И заживели щастливо“ е реплика от приказките, не от реалния живот. Ще се изненадате кои са нещата за брака, които много жени разбират погрешно.

1. Половината бракове завършват с развод

Може би провокиран от страх мит. На никого не му се иска изведнъж да се окаже на определена възраст и сам, след като е смятал, че е намерил човека, с когото ще остарее. Това е другият край на абсолютната вяра, че сватбата означава щастие до гроб – абсолютната убеденост, че рано или късно ще се разведете. Едно такова убеждения обаче поставя въпроса: „Ако е сигурно, че ще се разведете, защо изобщо да се жените?“. За щастие обаче статистиката сочи, че и тази нагласа не е вярна. През 70-те години разводите и успешния брак са били 50/50, през 80-те разводите надделяват, стигайки 60%, за да се стигне до 21 век, когато учените отчитат само 30% бракове, завършили с развод.

2. Щастливите двойки не се карат

Нищо подобно! Липсата на конфликт просто означава, че изобщо не се занимавате с нещата, които наистина имат значение. Споделянето на живота с друго човешко същество неизбежно изисква известни отстъпки и усилие, за да разберете и приемете другия. Да не сте на едно мнение и дори да стигнете до спор е напълно в границата на нормалното. Науката също е потвърдила, че дори и най-щастливи двойки се карат. Това, което отличава щастливите от нещастните съпрузи, е начинът, по който се справят с конфликтите по продуктивен начин.

3. Двойките, които имат деца, са по-щастливи от тези без

Много кофти, но не е така. Напротив. Изглежда е точно обратното. Научните изследвания потвърждават точно обратното схващане – бездетните двойки са по-щастливи. Това не означава, че дойдат ли децата, съпрузите спират да се обичат и не са щастливи заедно. Просто колкото повече задължения и отговорности имате, толкова по-малко енергия влагате във всяка от социалните си роли(съпруга, родител, служител, шеф) и толкова по-малко щастливи се чувствате от тях.

4. Сексът е зле

Защо пък? Въпреки че не би трябвало бракът да оказва каквото и да било влияние и да няма съществена разлика между връзката без подпис и тази с подпис, учените са установили, че има разлика в сексуалния живот на омъжените жени и тези, които все още не са. Но ако си мислите, че бракът скапва секса – лъжете се! Напротив, учените са установили, че омъжените жени правят секс повече от тези, които не са вдигнали сватба. Но не само честотата има значение, нали? Ок, и качеството е потвърдено като по-добро в брака, отколкото само във връзка.

5. Ако истински обичате съпруга си, страстта никога не намалява

Не е точно така. Страстта се подхранва от новото и мистериозното. Учените са установили, че страстта започва да намалява след 12 до 16 месеца от началото на връзката. С времето страстта си отива, но е заменена от друг вид любов, тази, която се основава на уважение и доверие.