Свекървата – ръководство на употреба

Свекървата – ръководство на употреба

Психолозите са наясно: майката е първообразът на жената в мъжкото съзнание. Дори и да не си дава сметка, всеки мъж подсъзнателно търси съпругата, която да отговаря на представата му за жената-майка, а тази представа се изгражда в детството. Съвсем закономерно е в брака да се търсят такива модели на поведение, каквито е демонстрирала майката по отношение на семейното огнище. Тя е оформила вкуса на детето си, създала му е критерии за добра домакиня, добра майка, добра съпруга. Дори и синът да не се разбира с майка си и между тях да има непримирими противоречия и конфликти, не се заблуждавайте – подсъзнателно той ви сравнява с нея.

Правило Първо: В никакъв случай не се опитвайте да му противоречите – просто приемете т.н. „швейцарска стратегия“ – пълен н-е-у-т-р-а-л-и-т-е-т.

Правило Второ: Наивно и безполезно е да се стремите да се съюзявате със свекървата си срещу собствения си съпруг. След време той може да прости на майка си за обявената война, но не и на вас – вие си оставате предател! Освен това, особено ако е единствен син, той може да се почувства пренебрегнат, изоставен, необичан и….. да потърси любов (не майчина, разбира се) на друго място.

Правило трето: Още по-наивно е да се опитвате да злепоставяте или дисквалифицирате жената, която му е пяла приспивни песни, превързвала е раните му, аплодирала е младежките му успехи и е посрещала с усмивка и снизхождение провалите му. На това поле вие не можете да й бъдете конкуренция! Все пак човек има само една майка (а би могъл да има няколко съпруги).

Правило Четвърто: Ако нещо в нейното поведение ви дразни – най-добре е още в началото на брака да сложите картите на масата и да регламентирате отношенията си нея- мирно съвместно съществуване, без намеса в локалните междусъпружески войни, грижи и съвети – при поискване.

Вие трябва да сте наясно, че брачният живот не тече с равното темпо на рейв-парти. И когато брачната помпа започне да засмуква пясък – много често свекървата се явява в ролята на „синя каска“. Искате или не, водена от личен опит, добри намерения и страст, тя се опитва да „помага“ т.е. да решава споровете между двама ви. Ето, това не трябва да се допуска! Но не се опитвайте да я отстраните от полесражението със словесни престрелки или безмълвни блокади. Когато вярват в правотата на мисията си – свекървите са сплотена бойна група и тежко ви, ако вашата се окаже водач на отряд за бързо реагиране – влиза първа и крещи!

Скандали, в които двете страни се държат като хора, които цял месец са били на сурово месо, не вещаят мирен изход.

Всъщност свекървата може да бъде много полезна – да полива цветята докато ви няма, да напазари и изпере, да сготви за празника (защото тя готви в повечето случаи по-добре от вас – Такова мнение споделят АНОНИМНО 87% от анкетираните български мъже), да гледа внуците, да държи буден бойния ви дух и т.н…

Извод: Свекървите са жени, родили синове.

Въпрос: Вие не искате ли да си имате момченце???